Om oss

Gruvspelsgruppen i Hällestad


har spelat amatörteater i många år nu.Är du nyfiken och kan tänka dig att medverka är du välkommen. Vi välkomnar även folk som vill hjälpa till bakom scenen med scenografi, snickeri, kostym och andra uppgifter där vi behöver praktisk hjälp.


Välkommen till en härlig teatergrupp med mycket humor och hjärta!

 

 

Hur det hela började


 


Berättelsen om Gruvspelsgruppen börjar en vårdag för flera år sedan. Upprinnelsen är ett besök vid Gruvstugan av årskurserna 3/4 vid Hällestads skola.


Jag (Jan-Eric) hade inlett skolbarnens och min  "vårdag" med att berätta Storgruvans spännande historia   som avrundning av berättandet hade barnen  blivit ombedda att göra teckningar, som skulle föreställa händelser ur livet runt Gruvstugan och djupt nere i gruvorna under gångna tider. Barnens teckningar blev så fulla av liv, att bilderna skapade sin egen historia.  Teckningarna ställdes ut i vår markvärd Holmen Skogs utlånade informationstält, som vi för ändamålet hade rest vid Gruvstugan. Det var då Ingbritt, som i sin dagliga gärning är teaterpedagog och musiklärare fick se teckningsutställningen i tältet och sa: "Av det här, skulle man kunna göra teater."

 


Vi undersökte intresset i bygden för att spela amatörteater. Många ville vara med och så uppstod Gruvspelsgruppen.  Just nu är vi ett trettiotal personer med olika uppgifter som räknar oss som medlemmar i Gruvspelsgruppen.  I våra pjäser deltar oftast ett tjugotal av gruppens medlemmar som "skådisar."  Ytterligare ett tiotal finns med i de många olika sysslorna kring skådespelet.  Åldersmässigt spänner vi över tre generationer. Vår drivkraft är glädjen i att få spela teater och att  få fullfölja en meningsfull målsättning tillsammans med andra, som delar vårt gemensamma  intresse för kulturhistoria.   För våra yngsta medlemmar är det nog det spännande i att få "klä ut sig",  att bli sminkad och att få ett eget manus med egna repliker, som är viktigast.  Det gäller även de allra yngsta bland oss, dom som ännu inte ens nått den åldern, då man lär sig läsa.   


Allt arbete inom Gruvspelsgruppen är ideellt och oavlönat, något vinstintresse finns inte,  men bakom ryggen, om det skulle knaka i fogarna har vi NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) och Holmen Skog.  Holmen Skog äger och förvaltar både Gruvstugan och stora delar av de djupa skogarna omkring gruvorna och hyttruinerna i Hällestad.Tycker Du att vår verksamhet låter intressant?  Hör då gärna av Dig!
Jan-Eric Karlström


Ju längre tillbaka i tiden man söker sig, ju mer sällsynta blir skrivna historiska dokument.


Men spåren av bergsböndernas verksamhet finns kvar i naturen och

kan med fantasins hjälp tolkas och fogas samman till märkliga berättelser.


Vi kallar de berättelserna:


 ”Sagorna om Järnbergen i Östergötland.”

Gruvgubben hjälper oss med arkivforskning

och med att förbereda

sommarens berättelse vid Gruvstugan.

En plats med så mycket historia som

Gruvstugan lever ett eget liv.


Vi i Gruvspelsgruppen hjälper till,

på det sätt vi förmår,

för att göra historien levande.


webmaster

 

Copyright ©2011 [Gruvspelet]. Med ensamrätt.

 

Senast uppdaterad    2020-04-04