Folklivsforskaren - 2018 års spel

Gustav Olsson i Rämninge var bara fem år när Mäster Abel fyllde åttio. Gustav var en av de allra första studenterna vid det nybildade folklivsarkivet i Lund. Sitt intresse för historia hade han med sig hemifrån. Under somrarna på 1920-talet cyklade han runt i Hällestadbygden, intervjuade äldre folk och gjorde uppteckningar.

Gammalt folk i Hällestad mindes honom länge som den ende av socknens söner som var behörig att bära studentmössa vid valborgsmässobålet.

En fantasieggande del av kunskapen om Hällestads Bergslags historia har sina rötter i en muntlig tradition odlad av hängivna berättare som hade sin hemvist vid bergsverken, vid gruvorna, i skogarna och i småhyttorna i Hällestads Bergslag.


Mäster Abel Löfgren var sockenskräddare i Hällestad. Han bodde vid Gruvbacken och var en gudabenådad berättare. Hans historier var livfullt kryddade och hade inslag av egna upplevelser.


Bilden är tagen på Mäster Abels 80-årsdag 1903.

I våra dagar försöker vi föra berättartraditionen vidare. Vi försöker levandegöra Finspånga läns historian genom att utnyttja teaterkonstens uttrycksmöjligheter.


Och nu är förberedelserna i full gång.  • söndag 3 juni kl 16.00
  • tisdag 5 juni kl 19.00 (teckentolkad)
  • onsdag 6 juni kl 19.00
  • lördag 9 juni kl 16.00
  • söndag 10 juni kl 16.00

Urpremiär

lördag 2 juni 2018 kl 16.00


övriga speldagar:
Spelet börjar på Kyrkplan vid Hällestads kyrka. Där går du på bussen som avgår på angiven tid.

Du får en guidning om Hällestads bergslag och årets "Gruvspel"

på vägen till Gruvstugan.

Välkomna!

Här är vi som gör "Folklivsforskaren"

webmaster

 

Copyright ©2011 [Gruvspelet]. Med ensamrätt.

 

Senast uppdaterad    2020-04-04