Gruvspelsgruppen i Hällestad

har spelat amatörteater i flera år nu.

 

Här nedan kan du se vad vi spelat tidigare.

 

Är du nyfiken och kan tänka dig att medverka är du välkommen. Vi välkomnar även folk som vill hjälpa till bakom scenen med scenografi, snickeri, kostym och andra uppgifter där vi behöver praktisk hjälp.

Det är en ära att få leda och regissera denna entusiastiska grupp amatörskådespelare som åldersmässigt spänner över tre generationer - där föräldrar, barn och barnbarn jobbar mot ett gemensamt mål.  Jag vill även passa på att tacka alla som hjälper till bakom scenen, utan vars hjälp dessa projekt hade varit omöjliga att genomföra.

 

 Om du känner dig manad - kontakta undertecknad. Välkommen till en härlig teatergrupp med mycket humor och hjärta!

Maila mig gärna Pia Larsson

 

Produktioner sedan starten

 

2015 bjöd vi på Värvarna igen.

En lite omarbetad repris på vår andra föreställning

Kung Carl X Gustaf ”Tog tåget över Bält”, besegrade danskarna och slöt fred i Roskilde.
Sverige erövrade Skåne, Halland och Blekinge och fastställde den gräns vi sedan dess har haft mot Danmark och mot övriga länder på andra sidan Östersjön.
Samtidigt fick Sverige ”på halsen” många fiender, som alla lurade på revansch.
Detta farliga läge insåg kung Carl Gustavs efterträdare, sonen Carl XI, som satte fokus på att försvara allt det, som pappa Carl Gustav hade erövrat . Kung Carl XI inrättade därför ”det ständiga knekthållet” med sina tusentals soldattorp, där många släktforskare har hittat inte bara sina förfäder, utan också de familjenamn många av oss bär än idag.
Nu hade våra förfäder blivit en enda stor ”knektnation”, där alla utom. bergsbrukarna, deltog. De olika bergslagen var så betydelsefulla för Sveriges ekonomi, att alla bönder som sysslade med bergsbruk blev undantagna från krigstjänst, tillsammans med två av sina söner eller drängar. Helt slapp bergsbönderna inte undan. De olika bergslagen skulle tillsammans rekrytera ett ”Bergsregemente”, som tänktes fungera ungefär som vår tids hemvärn .
Sen kom anfallet. Kung Carl XI var död och hans sjuttonårige son stod vid rodret på Sverigeskutan . Pojken var smart. Han försvarade Sverige genom att föra krigen mot de länder, som utmanat honom, på deras egna territorier.
I början gick krigen bra, men strategin höll inte i längden. Den svenska armén, måste kapitulera i Ryssland och många soldater blev krigsfångar.
Nu blev det glest i soldatleden. Nya knektar måste fylla ut luckorna. Nu gällde inte längre tidigare givna löften. Arméns värvare for runt i landet och kom också till bergslagen, och till Hällestad.
Sådan är bakgrunden till årets teaterpjäs. Med stöd av den dokumentationen har vi skapat vår egen berättelse, som inte gripen ur luften. Breven, tingsrättsprotokollen och skriftväxlingen mellan Landshövdingen och Hällestaborna förvaras arkiverade på Landsarkivet i Vadstena. Där vi har läst dem och vi har också återfunnit ”våra” soldater med sina rätta namn i rullorna på Krigsarkivet i Stockholm.
Jan-Eric Karlström
 

2014 berättade vi om

Om Tändsticksfabriken

Tändsticksfabriken

 

Den första kända tändsticksfabriken i Sverige startade sin tillverkning år 1836. Sedan pionjärerna väl etablerat sig, växte tändsticksfabriker upp som svampar ur jorden över hela landet. En av de första bland alla dessa ”fabriker” startade i Hällestad. Den lilla röda stugan står ännu kvar. Den ligger alldeles invid vägen mellan kyrkbyn och Vreta-Kloster, strax norr om Gruvstugan.

Under 1800-talets andra hälft inledde mer än 150 sådana företag sin verksamhet i Sverige. Tillverkningen var hantverksmässig och tekniken lättillgänglig. Fabrikationen krävde inga större investeringar. Behovet av den färdiga produkten var enormt. Tändstickans segertåg över världen från1850-talet och framöver tål att jämföras med plastkortens framfart i vår egen tid. Vi klarar oss inte dem förutan.

Sedan hedenhös hade våra förfäder skapat eld genom att slå stål mot flinta och fånga upp gnistorna i ett pulver tillverkat av fnöskesvamp, inlindat i en näverstrut. När gnistorna antände fnösket måste eldmakaren försiktigt blåsa på glöden och sedan föra över den lilla lågan till en törvedssticka. Det var minsann ingen enkel procedur. Den var ett företag lika svår att genomföra, som det gamla uttryckets metamorfor av det nästan omöjliga: ”Att fånga loppor med tårna!”

Och nu, med fosforstickan mellan tummen och pekfingret kunde vem som helst repa stickan mot spismuren och en flammande låga uppstod. Det var magi. Det var trollkonster.

 

Vi har dokumenterat tändsticksmakarna i Hällestad från 1840-talet och framåt. Vi har följt deras levnadsöden i kyrkböckerna. Tändsticksmakaren är verklig, men det uppstod myter och legender kring honom och hans familj, så som det ofta gör, när någon lyckas med det som verkar vara omöjligt. Man anar trolldom och rackartyg?  Eller åtminstone oegentligheter!

Kring denna fantastiska historia har vi byggt årets sommarteater vid Gruvstugan. Det är en berättelse, som balanserar mellan myt och verklighet.

 Ge oss gärna Ditt stöd och framförallt. Kom och se vårt teaterstycke.

 

För Gruvspelsgruppen i Hällestad       

Jan-Eric Karlström

Sista föreställningen 2014

Programmet från 2014 Tändsticksfabriken (pdf)2013 hette föreställningen

Aurore

"En levnadshistoria"

Det blev publikrekord igen! Över 1000 personer kom och såg vår fina teater.

Titta i Programmet från 2013 års teater Aurore (pdf)

 

Aurore affisch (2)
affisch

2012 spelade vi

Klippet!

När bergsböngerna försökte trotsa Gruvtrollen

 

 

Publikrekord igen!

Ca 900 besökare på våra sex föreställningar!

Långvänta

 

 

Långvänta teckning    Torpet "Långvänta"

 

2011 spelade vi

"Långvänta"

Ett spel om en torparfamiljs vedermödor

 

Och vi slog publikrekord!

Över 800 personer kom och upplevde Gruvspelet 2011

 

Titta gärna i programmet från 2011

 

Se bilder från sista föreställningen under länken Bilder

Christoffer Polhem1 Värvarna
Mor är ingen häxa

Den felande länken

 

 

 

 

Synder i Vinternatten

 

Cristoffer Polhem 2

 

 

Skrönor i Vinternatten

Dikter i Vinternatten