Hur det hela började.

 

Berättelsen om Gruvspelsgruppen börjar en vårdag för flera år sedan. Upprinnelsen är ett besök vid Gruvstugan av årsklasserna 3/4 vid Hällestads skola.

Jag (Jan-Eric) hade inlett skolbarnens och min  "vårdag" med att berätta Storgruvans spännande historia   som avrundning av berättandet hade barnen  blivit ombedda att göra teckningar, som skulle föreställa händelser ur livet runt Gruvstugan och djupt nere i gruvorna under gångna tider. Barnens teckningar blev så fulla av liv, att bilderna skapade sin egen historia. Teckningarna ställdes ut i vår markvärd Holmen Skogs utlånade informationstält, som vi för ändamålet hade rest vid Gruvstugan. Det var då Ingbritt, som i sin dagliga gärning är teaterpedagog och musiklärare fick se teckningsutställningen i tältet och sa: "Av det här, skulle man kunna göra teater."

 

Vi undersökte intresset i bygden för att spela amatörteater. Många ville vara med och så uppstod Gruvspelsgruppen. Just nu är vi ett trettiotal personer med olika uppgifter som räknar oss som medlemmar i Gruvspelsgruppen. I våra pjäser deltar oftast ett tjugotal av gruppens medlemmar som "skådisar." Ytterligare ett tiotal finns med i de många olika sysslorna kring skådespelet. Åldersmässigt spänner vi över tre generationer. Vår drivkraft är glädjen i att få spela teater och att  få fullfölja en meningsfull målsättning tillsammans med andra, som delar vårt gemensamma  intresse för kulturhistoria.  För våra yngsta medlemmar är det nog det spännande i att få "klä ut sig," att bli sminkad och att få ett eget manus med egna repliker, som är viktigast. Det gäller även de allra yngsta bland oss, dom som ännu inte ens nått den åldern, då man lär sig läsa.  

Allt arbete inom Gruvspelsgruppen är ideellt och oavlönat, något vinstintresse finns inte, men bakom ryggen, om det skulle knaka i fogarna har vi NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) och Holmen Skog, Holmen Skog äger och förvaltar både Gruvstugan och stora delar av de djupa skogarna omkring gruvorna och hyttruinerna i Hällestad.

 

Tycker Du att vår verksamhet låter intressant? Hör då gärna av Dig!

 

Vilka var med i

logga TF

????

Klicka på bilden så får du se!

filmansikten

 

 

fotocollage

 

 

 

Ännu ett stipendium till Gruvspelsgruppen

Grattis Ingbritt!

Ingbritt

Kulturpriset ur Nils Anneruds minnesfond instiftades efter
Finspångsbons Nils Anneruds död 1984.
Priset delas ut till personer i Östergötland som är viktiga för folkbildningen.

 

2012 gick samma stipendium till Jan-Eric
Grattis!

 

Jan-Eric stipendium

 

Besökare på denna sida